Barbietaart maken

barbietaart Om een barbietaart of prinsessentaart te maken heb je niet veel nodig maar er zijn wel een aantal handige hulpmiddelen om de rok mooi te maken. Wat eigenlijk onmisbaar is is de Wondermold bakvorm. Enige ervaring is ook wel een pré. Het is verstandig om eerste een aantal 'gewone taarten' te hebben gemaakt voordat je aan een barbietaart begint.

Het wordt ook wel gedaan met andere vormen zoals een tulband maar met de Wondermold krijg je die prachtige rokvorm. Voor de bovenkant wordt een pinpopje gebruikt, die geeft je een mooie taille boven de rok. Er is een blond pinpopje, een brunette en één met een donkere huidskleur.
Leuk om de rok te versieren zijn natuurlijk diverse bloemuitstekers, of uitstekers om strikjes te maken, wat je natuurlijk ook met de Multi-Ribbon Cutter kunt doen. Ik doe altijd op de helft van de rok een extra kartonnetje zodat je de taart in tweeën verdeeld. Je kunt dat de bovenste helft met popje en een stuk rok dan nog even laten staan en de onderste helft vast aansnijden. En je hoeft dan niet van die lange punten te snijden. Met de sugarcraft gun kun je mooie sliertjes maken om te draperen over de rok.


Uitleg in stappen

1 Als je werkt met de wondermold, kun je in de tabel hoeveelheden zien hoeveel je nodig hebt van alle ingredienten. Je kunt ervoor kiezen om gewone biscuitmix te gebruiken of bijvoorbeeld chocolademix.
2 Vet je bakvorm in met bakspray, bijvoorbeeld de non stick spray van PME en vul de bakvorm met je beslag. Ik bak altijd met oplopende temperatuur, voorverwarmen op 150 graden en zodra hij de oven in gaat zet ik hem op 175 dan loopt de temperatuur gedurende de baktijd op. Na 40 minuten prik je even met een satéprikker om zeker te weten dat het kapsel gaar is. Als de prikker droog is is je kapsel gaar anders doe je er steeds 5 minuten bij. Ik bak mijn kapsels altijd 2 a 3 dagen van tevoren anders zijn ze veel te zacht. Je kunt een kapsel ook prima invriezen.
3 Ik doe altijd op de helft van de rok een extra kartonnetje zodat je de taart in tweeën verdeeld. Je kunt dan de bovenste helft met popje en een stuk rok nog even laten staan en de onderste helft vast aansnijden. Je hoeft dan ook niet van die lange punten te snijden, je hebt dan eigenlijk 2 taarten. De onderste taart geef ik ook een laagje botercrème en marsepein bovenop.
4 Verdeel de taart in lagen, en vul de taart met een vulling naar keuze. Je kunt omdat het eigenlijk 2 verschillende taarten zijn dus ook verschillende smaakcombinaties maken.
5 Smeer de taart af met botercrème. Zoals ook voor 'gewone' taarten geldt; hoe strakker de ondergrond, hoe gladder de rok. Na het afsmeren zet je de taart in de koelkast om op te stijven. Je kunt daarna het beste met schone handen de taart nog helemaal glad maken.
6 Kleur 575 gram marsepein en rol deze uit tot een ronde lap. Om de diameter te berekenen leg ik een meetlint over de taart vanaf één kant over het midden naar de andere kant. Daar tel je voor de zekerheid 1 à 2 centimeter bij op en dan heb je de juiste grootte van je lap.
7 Leg je lap over de taart en verdeel de plooien naar eigen smaak. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de rok helemaal glad te maken. De onderkant snij of knip je af. Ik vind het makkelijk om daar een schaartje voor te gebruiken, wel even insmeren met Crisco.
8 Voor het lijfje rol je een strook uit en voeg je die om het pinpopje waarbij je het makkelijkst de Cutting Wheels gebruiken om de overtollige marsepein netjes weg te snijden. Je kunt het lijfje in elk model snijden leuk vind, strapless, een haltertopje, met mouwtjes of iets anders.
9 Steek het pinpopje nu in het midden van de rok en werk de overgang mooi weg met een randje. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een bandje gebruiken met een strik op de achterkant alsof het een lint is. Of met hele kleine bloemetjes.
10 Nu begint het leukste gedeelte; je mag gaan decoreren.

Op de pagina 'Alles over barbietaarten' kun je meer vinden over het maken van een barbietaart.

Voorbeelden taarten