Het bekleden van een taart

Na het bakken en het vullen ervan volgt het bekleden van de taartbodem met marsepein of fondant. Je kunt gebruik maken van kant-en-klare marsepein die al voorgekleurd is of je kunt zelf de marsepein of fondant kleuren. Voor beiden geldt hetzelfde verhaal. Daarna volgt het uitrollen van de marsepein en het strak maken van jouw taart.

Wat heb je nodig?



Zelf kleuren van marsepein?

Je kunt het beste beginnen door de benodigde hoeveelheid marsepein/fondant af te wegen, hier kun je vinden hoeveel je ongeveer nodig hebt. Kijk goed naar de grootte van je gebruikte bakvorm en hou er rekening mee dat het dik of dun bekleden van een taart nogal kan uitmaken voor de hoeveelheden. Kneed de marsepein door zodat het wat soepeler wordt. Breng dan de kleurstof aan met een cocktailprikker. In het begin kleurt de marsepein vlekkerig maar als snel zie je dat de kleur egaler wordt. Indien je de kleur te licht vindt kunt je nog wat extra kleurstof toevoegen. Ga zo door tot je de juiste kleur hebt.

Het voordeel van het zelf kleuren is dat je kunt doorgaan tot je precies de kleur hebt die je wilt. Realiseer je wel dat de kleurstoffen sterk geconcentreerd zijn, het lijkt vaak dat er het weinig kleurstof is wat je hebt toegevoegd. Maar het is vaak: schijn bedriegt. Met een klein flesje kleurstof en door steeds een druppel te gebruiken kun je veel marsepein kleuren. Het is wel verstandig om met plastic handschoenen te werken, bij het kneden geeft de kleur altijd enigszins af. Zeker als je meerdere kleuren marsepein maakt, dan voorkom je hierdoor dat kleuren gaan vermengen.

Het uitrollen van marsepein

Het eerste wat je moet doen is bepalen hoe groot de lap moet worden die je over de taart heen moet leggen. Dit kun je eenvoudig berekenen. Bijvoorbeeld: een biscuit uit een (ronde) bakvorm van 25cm heeft doorgaans een hoogte van ong. 7 cm. Dus: 2×7 + 25 = 39 cm. Voor het uitrollen gebruik je een rolstok. Je hoeft niet perse een hele lange rolstok te gebruiken, al zul je merken dat het eenvoudiger een consistente dikte krijgt als je een wat langere rolstok gebruikt. Gebruik een vlakke ondergrond, die eerst goed schoongemaakt is. Bestrooi deze met suikerbakkerspoeder (= hele fijne suiker), anders kan de marsepein blijven plakken aan de ondergrond.

Neem de tijd als je de lap over de taart heen legt. Als de lap te dun is dan kan het eenvoudig scheuren, hou ongeveer een dikte van 3 tot 5mm aan, maar probeer het vooral ook een beetje aan te voelen. Een tip is om een (grote) rolstok of bijvoorbeeld je arm te gebruiken waar je eerste de lap overheen legt voordat je hem over de taart heen legt. Hierdoor wordt de kans verkleind dat de lap scheurt.

Bijsnijden en strak maken.

Met een smoother (of beter nog 2 smoothers tegelijk) strijk je de bovenkant van de taart glad. Met je handen zorg je vervolgens dat de zijkanten ook mooi strak worden. Werk van boven naar beneden, maar neem je tijd. De plooien in de marsepein wrijf je steeds recht zodat dit vast komt te zitten aan de taart.

Gebruik een mesje om de overtollige marsepein weg te snijden. Hou het mesje wel recht zodat het strak afgesneden wordt. Mocht je nou niet zo tevreden zijn met het resultaat, realiseer je dat er vele leuk sierrandjes te maken zijn langs de onderkant van een taart (bijvoorbeeld pareltjes, gras of een leuk motiefje). Als de overtollige marsepein weggesneden is dan kun je met de smoother(s) nogmaals de taart glad strijken om tot een mooie resultaat te komen. Je zult zien dat de eerste keer best een klus is, want is soms wat onhandig, maar al snel zul je een mooi resultaat krijgen. Oefening baart kunst!


Stap 1 bakken Stap 2 vullen Stap 3 bekleden Stap 4 decoreren Stap 5 presenteren


Meer informatie over verzenden.