Iedereen heeft 'z'n eigen favoriet', deze 'klassieke stapeltaart met strik' is een taart die ik al vele malen in verschillende uitvoeringen gemaakt heb. Maar eigenlijk alleen maar voor anderen, deze keer was ik zelf aan de beurt. Niet doorvertellen, maar dit is de eerste taart die ik voor mijn eigen verjaardag heb gemaakt.
De bakvormen die ik heb gebruikt zijn de ronde bakvormen van 22,5 cm en 15cm. Zo op de foto ziet de taart er pompeus uit, maar het was nog een redelijk bescheiden stapeltaart(je). Hier kun je lezen hoe je een lekkere biscuitbodem kan maken. Ditzelfde geldt ook voor het vullen van een taart met een taartvulling al kun je er later op deze pagina nog iets meer over lezen welke vulling ik hier precies hebt gebruikt.
Na het bakken van de biscuits en het afsmeren van de taarten, het stutten van de bovenste met dowels, begint de decoratie. Hieronder ga ik het alleen over de decoraties hebben.
In basis heb ik voor de bekleding en decoratie maar 2 kleuren gebruikt; roze en zwart. De basisbekleding van de taart is gemaakt van zeelandia marsepein (blank) gemengt met Wilton icing color roze 'pink'. Hier heb ik maar een klein beetje van gebruikt. De strik en ronde balletjes onderaan de taart zijn gemengt met Wilton icing color roze 'rose', die iets harder van kleur is. Al het zwart is gekleurde zwarte marsepein of fondant.
Tip: Ik gebruik altijd voorgekleurde zwarte marsepein. Als je zelf marsepein of fondant wilt kleuren moet je erg veel (lees: te vel) kleurstof gebruiken om het diepzwart te krijgen en het scheelt weer wat uitleg waarom iedereen na het een eten van een stuk taart zwarte tanden heeft. Met voorgekleurde marsepein/fondant heb je hier geen last van.
De strik & de lussen
Een strik maken is 'een klus', maar goed te doen. Wel is timing belangrijk omdat de onderdelen tijd nodig hebben om uit te harden, anders zakt de strik simpelweg in elkaar. Plan het maken van een strik daarom op '2 dagen minimaal'. Maak dus de ene dag de lussen en ga de volgende dag verder.
De strik is gemaakt van fondant + gum paste. De fondant hard uit zichzelf wel enigszins uit, maar niet voldoende. Door hem 50/50 te maken van fondant en gum paste gaat dit wel goed. Je kunt ook fondant + tylose gebruiken, de tylose zorgt ervoor dat de fondant goed uithard.
Werkwijze & volgorde
De 'keuze van het motiefje'
Het leuke is altijd dat je iets zelf kan ontwerpen zoals je het wilt, maar bij alles wat creatief is: er is nooit 1 goede oplossing. het blijft een kwestie van smaak. Daarom maak ik vaak verschillende voorbeelden voor mezelf voordat ik het definitief maak. Zoals je ziet heb ik uiteindelijk gekozen voor nummer 5. Met de sugarcraft heb ik 2 verschillende sliertjes gemaakt, een wat dikkere voor in het midden en dunnere ernaast aan beide kanten en op de randen.
Het maken van de strik
Voordat je de strik 'in elkaar gaat plakken' moet je 3 rondjes maken van fondant. Deze zijn bedoeld om de strik op te plakken. Ik heb hiervoor dezelfde kleur aangehouden als de strik zelf. Het maakt niet erg veel uit, want in principe ga je de rondjes niet echt meer zien 'in de strik'.
Nu moet je de strikken gaan vastplakken op het rondje. Dit kun je doen met de fondant+ gumpaste, maar de beste oplossing is om hier royal icing voor te gebruiken, dat wordt keihard. Het kan beiden, maar realiseer je dat het ene steviiger is dan het andere.
Tip: Maak de strik niet 'live op de taart', maar op een apart kartonnetje of iets dergelijks. Laat de strik vervolgens nog enige tijd uitharden. Als je deze werkwijze aanhoudt kun je ook al een week voordat de taart klaar af moet zijn beginnen met de strik.
Het vulling van de taart: Chocolade + aardbeien
Even een zijstapje naar de vulling van de taart. De vulling van deze taart bestond uit 2 lagen: de eerste was gemaakt van botercreme en de tweede van chocoladebavarois (verstevigt met slagroom versteviger) en verse aardbeien. Aan de buitenkant zie je een 'dijkje van botercreme' (lees hier waarom) waarbinnen de bavarois is gesmeerd, vervolgens heb ik over de gehele taart een laag met plakjes verse aardbeien gelegd. Een eenvoudige vulling die erg lekker is.
Andere aspecten bij deze taart
Hier een aantal dingen die ook in de taart zitten en wat meer uitleg over het hoe en wat!
Linksboven: het eindresultaat de strik op de taart.
Linksonder: de grote zwarte laag, wat een beetje gedrapeerd over de taart heen valt. Dit kun je eenvoudig maken met een grote lap zwarte marsepein of fondant en dan op gevoel met een mesje deze rondom bijsnijden. Tip hier is om een kartonnetje van het formaat van je taart op de lap te leggen zodat je de groottes beter kunt inschatten. Lastig te zien op deze foto is dat ik nog een extra dun sliertje met de Sugarcraft gunonderaan de lap heb gedaan om het nog netter af te werken.
Rechtsonder: met de press ice polka 1 heb ik de stipjes gemaakt in de taart en deze gevuld met zwarte musketzaadjes. Wil je weten hoe je een press ice kunt gebruiken en wat het is, bekijk dan deze how to. De kleine strikjes zijn gemaakt met de strik mold van Sillicreations en de sliertjes weer met de sugarcraft gun.
Het eindresultaat: Klassieke stapeltaart met strik
Hier het uiteindelijke eindesultaat in vol ornaat. Het meeste is al gezegd, dus hier laat ik het bij.