How To: Sneeuwpop boltaartje maken

Hier laten we stap voor stap zien hoe je een boltaartje kunt maken. We nemen je stap voor stap mee in het bakken en afsmeren van het boltaartje en het aanbrengen van een (eerste) laag fondant of marsepein. En daarna laten we zien hoe je er een mooi sneeuwpop boltaartje van kunt maken.

We hebben als bekleding witte fondant gebruikt in het voorbeeld, maar hier kun je als basis natuurlijk ook een gekleurde fondant of marsepein gebruiken. De vullingen zijn bij dit boltaartje banketbakkersroom, abrikozenjam (maar iedere jam naar keuze is mogelijk) en botercrème is gebruikt om de taart af te smeren.

Met de '4 kerst boltaartenpakketjes' (15cm en 20cm) kun je één van deze 4 leuke boltaartjes maken in kerstsferen.

Dit zijn alle How To's: kerstelf boltaartje, een kerstman boltaartje, een sneeuwpop boltaartje en een iglo boltaartje.


Voeg de ingrediënten bij elkaar

Volg het de instructies op de zak goed en voeg de ingredienten bij elkaar in de mixer.


Mix de ingrediënten goed

Kijk goed naar de snelheid en lengte van het mixen, het is belangrijk dit juist aan te houden om ervoor te zorgen dat je een lekkere luchtige biscuit krijgt.


Afkoelen op een rooster

Zorg ervoor dat de gebakken biscuit goed kan afkoelen van alle kanten. Ideaal is het plaatsen op een rooster wat hiervoor gemaakt is. Je wilt liever niet met een biscuit werken die dezelfde dag is gebakken, je biscuit is het beste na een dag. Laat 'm afkoelen, daarna in een plastic zak en de volgende dag gaan verwerken.


Snijden in 3 lagen

Verdeel de boltaart in 3 lagen. Een taartzaag is een handig hulpmiddel om mooie rechte lagen te maken. Heb je die niet dan kun je ook een broodmes gebruiken. Leg voorzichtig een hand op de taart om te voorkomen dat deze gaat schuiven . Met je andere hand zaag je de taart in lagen.


Een laag banketbakkersroom

Verdeel de banketbakkersroom over de 1e laag met een spatel of mes, probeer niet over de rand te smeren. Je wilt niet dat de fondant straks in aanraking komt met de room anders gaat die smelten.


Een laag jam

Leg de volgende laag er recht bovenop, deze smeer je in met jam naar keuze en leg de laatste laag erbovenop.


Afsmeren van de buitenkant

Nu ga je de taart afsmeren. Hiervoor gebruik je de botercrème.


Dun laagje botercrème

Smeer een dun laagje botercrème over de hele taart. Dit zorgt ervoor dat je fondant straks goed blijft zitten. Ook kun je er oneffenheden mee wegwerken zodat je een mooie gladde taart krijgt. Zet de afgesmeerde taart in de koelkast.


Uitrollen van de fondant

Kneed je fondant goed door maak er een mooie bal van. Voor het uitrollen gebruik je de rolstok en een vlakke ondergrond, die eerst goed schoongemaakt is. Bestrooi je ondergrond met een dun laagje poedersuiker voor het uitrollen zodat je fondant niet blijft plakken.


Lap fondant over je arm leggen

Rol de lap uit 3 tot 5 mm dik. Je kunt ook de bolling van de taart meten en dat als diameter nemen. Een tip is om je arm te gebruiken waar je eerst de lap overheen legt voordat je hem over de taart heen legt. Hierdoor wordt de kans verkleind dat de fondant scheurt.


Glad strijken van de fondant

Werk van boven naar beneden om je fondant mooi glad te maken. Gebruik je vlakke hand om het rustig vlak te maken, druk niet te hard op het fondant.


Wegsnijden overtollige fondant

Gebruik een mesje om de overtollige fondant weg te snijden. Mocht het zo zijn dat je niet tevreden bent met de afwerking aan de onderkant kun je deze natuurlijk weg werken met decoraties die je gaat maken.

Rand maken van de muts

Bekleed je boltaart de ene helft in de kleur huidskleur en de andere in de rode kleur van de muts deze kun je het speels bekleden met wat plooien hoeft niet netjes de uiteindes van je fondant breng je in een punt naar elkaar. Voor de rand van de muts maak je een sliert van fondant deze mag best dik zijn om het een beetje gepluist te laten lijken.

Rand muts op boltaart leggen

Leg eerst een lap rode fondant op ongeveer de helft van de boltaart. Leg de rand van de muts in het midden over de boltaart, of net iets boven het midden.

Bolletje op de muts

Voor de bolletje wil voor de muts prik je met een cocktail of sateprikker in het bolletje fondant en plak je deze vast met een beetje lijm.

De neus

Rol de oranje in een kegelvorm en maak hierbij ook inkepeningen met je mes. Deze plak je met je lijm vast op de boltaartje.hh

De ogen en mond

Voor de mond maak je allemaal bolletjes fondant en druk je deze vast met een beetje lijm op de taart. Voor de ogen maak je 2 gelijke bolletjes zwarte fondant en duw deze plat met je handpalm doe het zelfde met een klein bolletje wit en plak deze op de ogen.

Met de '4 kerst boltaartenpakketjes' (15cm en 20cm) kun je dus dit leuke kerst tafereel maken.

Dit zijn alle How To's, die je kan maken: kerstelf boltaartje, een kerstman boltaartje, een sneeuwpop boltaartje en een iglo boltaartje.

Voorbeelden taarten