Hier laten we stap voor stap zien hoe je een boltaartje kunt maken. We nemen je stap voor stap mee in het bakken en afsmeren van het boltaartje en het aanbrengen van een (eerste) laag fondant of marsepein. En daarna laten we zien hoe je er een schattig kerstelfje van kunt maken.
We hebben als bekleding witte fondant gebruikt in het voorbeeld, maar hier kun je als basis natuurlijk ook een gekleurde fondant of marsepein gebruiken. De vullingen zijn bij dit boltaartje banketbakkersroom, abrikozenjam (maar iedere jam naar keuze is mogelijk) en botercrème is gebruikt om de taart af te smeren.
Met de '4 kerst boltaartenpakketjes' (15cm en 20cm) kun je één van deze 4 leuke boltaartjes maken in kerstsferen.
Dit zijn alle How To's: kerstelf boltaartje, een kerstman boltaartje, een sneeuwpop boltaartje en een iglo boltaartje.
Volg het de instructies op de zak goed en voeg de ingredienten bij elkaar in de mixer.
Kijk goed naar de snelheid en lengte van het mixen, het is belangrijk dit juist aan te houden om ervoor te zorgen dat je een lekkere luchtige biscuit krijgt.
Zorg ervoor dat de gebakken biscuit goed kan afkoelen van alle kanten. Ideaal is het plaatsen op een rooster wat hiervoor gemaakt is. Je wilt liever niet met een biscuit werken die dezelfde dag is gebakken, je biscuit is het beste na een dag. Laat 'm afkoelen, daarna in een plastic zak en de volgende dag gaan verwerken.
Verdeel de boltaart in 3 lagen. Een taartzaag is een handig hulpmiddel om mooie rechte lagen te maken. Heb je die niet dan kun je ook een broodmes gebruiken. Leg voorzichtig een hand op de taart om te voorkomen dat deze gaat schuiven . Met je andere hand zaag je de taart in lagen.
Verdeel de banketbakkersroom over de 1e laag met een spatel of mes, probeer niet over de rand te smeren. Je wilt niet dat de fondant straks in aanraking komt met de room anders gaat die smelten.
Leg de volgende laag er recht bovenop, deze smeer je in met jam naar keuze en leg de laatste laag erbovenop.
Nu ga je de taart afsmeren. Hiervoor gebruik je de botercrème.
Smeer een dun laagje botercrème over de hele taart. Dit zorgt ervoor dat je fondant straks goed blijft zitten. Ook kun je er oneffenheden mee wegwerken zodat je een mooie gladde taart krijgt. Zet de afgesmeerde taart in de koelkast.
Kneed je fondant goed door maak er een mooie bal van. Voor het uitrollen gebruik je de rolstok en een vlakke ondergrond, die eerst goed schoongemaakt is. Bestrooi je ondergrond met een dun laagje poedersuiker voor het uitrollen zodat je fondant niet blijft plakken.
Rol de lap uit 3 tot 5 mm dik. Je kunt ook de bolling van de taart meten en dat als diameter nemen. Een tip is om je arm te gebruiken waar je eerst de lap overheen legt voordat je hem over de taart heen legt. Hierdoor wordt de kans verkleind dat de fondant scheurt.
Werk van boven naar beneden om je fondant mooi glad te maken. Gebruik je vlakke hand om het rustig vlak te maken, druk niet te hard op het fondant.
Gebruik een mesje om de overtollige fondant weg te snijden. Mocht het zo zijn dat je niet tevreden bent met de afwerking aan de onderkant kun je deze natuurlijk weg werken met decoraties die je gaat maken.
Bekleed je boltaart de ene helft in de kleur huidskleur en de andere in de groene kleur van de muts deze kun je het speels bekleden met wat plooien hoeft niet netjes de uiteindes van je fondant breng je in een punt naar elkaar. Maak een bolletje van rode fondant voor op de muts plak deze erop.
Maak een lange sliert van rode fondant leg deze in lengte naast elkaar neer en draai deze dan in elkaar, zie de volgende foto's.
Rol de rode sliert fondant als een lange vecht die je over de hele lengte kan plaatsen.
De rand is klaar en ziet er gevlochten uit. Wacht nog even met neerleggen van de rand tot je het plukje haar hebt gemaakt.
Rol een stukje zwart fondant uit voor het plukje haar en snij met je mes naar eigen inzicht een leuke speelse vorm. Plak deze tegen het groene fondant aan ongeveer in het midden.
De ogen rol je een sliertje uit en maak je met je vingers 2 puntjes aan de uiteinde en plak je deze op het fondant.
Voor de neus maak je van fondant een bolletje en plak deze op je taart. Rol een dun sliertje uit voor de mond je kunt natuurlijk ook een mond uitsnijden met je mes net wat je zelf leuker vindt.
Voor de wangetjes meng je een beetje rood met wit rol deze uit gebruik eventueel een uitsteker hiervoor en heb je deze niet rol je een balletje en duw je deze met je handpalm plat.
Met de '4 kerst boltaartenpakketjes' (15cm en 20cm) kun je dus dit leuke kerst tafereel maken.
Dit zijn alle How To's, die je kan maken: kerstelf boltaartje, een kerstman boltaartje, een sneeuwpop boltaartje en een iglo boltaartje.