Het meest bekende beeld van een halve bol is misschien wel een iglo. Hier laten we stap voor stap zien hoe je een boltaartje kunt maken. We nemen je stap voor stap mee in het bakken en afsmeren van het boltaartje en het aanbrengen van een (eerste) laag fondant of marsepein. En daarna laten we zien hoe je er een mooi iglo boltaartje van kunt maken.
We hebben als bekleding witte fondant gebruikt in het voorbeeld, maar hier kun je als basis natuurlijk ook een gekleurde fondant of marsepein gebruiken. De vullingen zijn bij dit boltaartje banketbakkersroom, abrikozenjam (maar iedere jam naar keuze is mogelijk) en botercrème is gebruikt om de taart af te smeren.
Met de '4 kerst boltaartenpakketjes' (15cm en 20cm) kun je één van deze 4 leuke boltaartjes maken in kerstsferen.
Dit zijn alle How To's: kerstelf boltaartje, een kerstman boltaartje, een sneeuwpop boltaartje en een iglo boltaartje.
Volg het de instructies op de zak goed en voeg de ingredienten bij elkaar in de mixer.
Kijk goed naar de snelheid en lengte van het mixen, het is belangrijk dit juist aan te houden om ervoor te zorgen dat je een lekkere luchtige biscuit krijgt.
Zorg ervoor dat de gebakken biscuit goed kan afkoelen van alle kanten. Ideaal is het plaatsen op een rooster wat hiervoor gemaakt is. Je wilt liever niet met een biscuit werken die dezelfde dag is gebakken, je biscuit is het beste na een dag. Laat 'm afkoelen, daarna in een plastic zak en de volgende dag gaan verwerken.
Verdeel de boltaart in 3 lagen. Een taartzaag is een handig hulpmiddel om mooie rechte lagen te maken. Heb je die niet dan kun je ook een broodmes gebruiken. Leg voorzichtig een hand op de taart om te voorkomen dat deze gaat schuiven . Met je andere hand zaag je de taart in lagen.
Verdeel de banketbakkersroom over de 1e laag met een spatel of mes, probeer niet over de rand te smeren. Je wilt niet dat de fondant straks in aanraking komt met de room anders gaat die smelten.
Leg de volgende laag er recht bovenop, deze smeer je in met jam naar keuze en leg de laatste laag erbovenop.
Nu ga je de taart afsmeren. Hiervoor gebruik je de botercrème.
Smeer een dun laagje botercrème over de hele taart. Dit zorgt ervoor dat je fondant straks goed blijft zitten. Ook kun je er oneffenheden mee wegwerken zodat je een mooie gladde taart krijgt. Zet de afgesmeerde taart in de koelkast.
Kneed je fondant goed door maak er een mooie bal van. Voor het uitrollen gebruik je de rolstok en een vlakke ondergrond, die eerst goed schoongemaakt is. Bestrooi je ondergrond met een dun laagje poedersuiker voor het uitrollen zodat je fondant niet blijft plakken.
Rol de lap uit 3 tot 5 mm dik. Je kunt ook de bolling van de taart meten en dat als diameter nemen. Een tip is om je arm te gebruiken waar je eerst de lap overheen legt voordat je hem over de taart heen legt. Hierdoor wordt de kans verkleind dat de fondant scheurt.
Werk van boven naar beneden om je fondant mooi glad te maken. Gebruik je vlakke hand om het rustig vlak te maken, druk niet te hard op het fondant.
Gebruik een mesje om de overtollige fondant weg te snijden. Mocht het zo zijn dat je niet tevreden bent met de afwerking aan de onderkant kun je deze natuurlijk weg werken met decoraties die je gaat maken.
Snij rondom met je mes rechte lijnen op je boltaart herhaal dit tot je bovenop je boltaartje bent geëindigd.
Rol je fondant uit voor de ingang van de iglo, snij dit met je mes tot de gewenste grote uit. Rol kleine balletjes om deze om de rand van de ingang van de iglo te plakken. Versier daarna je iglo naar wens met decoraties.
Wees niet getreurd als het niet helemaal strak is, ijs smelt!
Hier hebben we nog een ijsbeer op de iglo gelegd (hoe realistisch is dit?) en een sneeuwpop naast de ingang. En natuurlijk een aantal megasneeuwballen, die mogen niet ontbreken.
Met de '4 kerst boltaartenpakketjes' (15cm en 20cm) kun je dus dit leuke kerst tafereel maken.
Dit zijn alle How To's, die je kan maken: kerstelf boltaartje, een kerstman boltaartje, een sneeuwpop boltaartje en een iglo boltaartje.