Hoe vul je een taart?
Nadat je de taartbodem gebakken hebt begint het vullen van een taart. Veelal wordt er botercrème gebruikt plus daarbij 1 of 2 verschillende taartvullingen. Dit kan volledig naar eigen smaak. Veel gebruikte vullingen zijn: botercrème, (verstevigde) slagroom met vers fruit, bavaroise in verschillende smaken of frosting. We hebben ook verschillende smaakstoffen, geconcentreerde en natuurlijke smaakstoffen, die het leven een stuk gemakkelijker kunnen maken.
Hieronder vind je nog een aantal handige stappen en producten die je kunt gebruiken bij het vullen van jouw taart.
Voor het vullen van een taart heb je het volgende nodig:
De onderstaande producten heb je nodig om een een taart te vullen.
- taartzaag
- mes
- cocktailprikkers
- vullingen naar keuze
- botercrème
- paletmes
- spuitzak
- draaiplateau
Na het bakken is het tijd om het biscuit te vullen. Zorg dat het biscuit goed is afgekoeld voordat je hem doorsnijdt. Sommigen vinden het prettiger werken als hij eerst is ingevroren of al een dag ‘oud’ is, doe wat jij prettig vindt. Het biscuit wordt twee keer doorgesneden zodat hij uit drie lagen bestaat. Een erg simpele, maar wel belangrijke tip is 'de taartbodem omdraaien'. De onderkant is mooi egaal gebakken en vorm hiermee de perfecte bovenkant van jouw taart.
De taart in 3 lagen snijden
Stel je taartzaag in op de juiste hoogte en zet tegen het biscuit aan. Met een mes snij je een klein stukje in het biscuit, precies op de hoogte van de taartzaag. Nu kun je met de taartzaag gemakkelijk het biscuit doorsnijden. In het geval van een dubbele taartzaag ben je in één keer klaar. Met een enkele taartzaag herhaal je bovenstaande stappen nogmaals. Als je geen taartzaag hebt, dan kun je het ook doen met een lang broodmes, maar het netjes doorsnijden is lastiger dan het lijkt. Zeker als de delen maar een paar centimeter hoog zijn dan is het belangrijk dat ze wel voldoende body houden.
De taart zelf vullen
Wanneer je biscuit in 3 lagen gesneden is steek je, boven elkaar, in elke laag biscuit een cocktailprikker. Als je straks de lagen van elkaar haalt om te vullen weet je precies hoe je ze weer terug moet plaatsen. Dat is het doel van de cocktailprikkers, heb je geen concktailprikkers in huis dan kun je ook een streepje botercrème op de zijkant van de taart smeren.
TIP: de cocktailprikkers vertellen je precies hoe de delen op elkaar passen. De taart in de how to is gevuld met een laag lemon frosting en een laag chocolade bavarois. Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke vullingen je neemt.
Hier zie je de eerste laag (linksboven), in dit geval is het een laag botercrème. Als je een vulling op basis van boter(crème) gebruikt kun je gewoon een laagje smeren op het biscuit, het maakt niet uit als dit tot op de rand komt en straks met je fondant of marsepein in aanraking komt.
Bij vochtige vullingen (slagroom, banketbakkersroom, bavarois, etc.) maakt dit wel uit. Als dit tegen je fondant of marsepein aankomt kan het gaan smelten. Om dit te voorkomen spuit je langs de rand een dijkje botercrème (zie foto rechtsboven). Binnen dit dijkje kun je dan met een gerust hart de vulling aanbrengen.
Linksboven zie je dat de chocolade bavaroise binnen het dijkje van botercrème is gesmeerd, zodat het dus niet in aanraking kan komen met de marsepein of fondant. Zoals bij alle dijken, zorg ervoor dat ze hoog genoeg zijn. Op de rechterfoto zie je dat alle 3 delen op elkaar gestapeld zijn (en dus 2 vullingen bevat). De gehele taart smeer je dan nog een keer af met een laag botercrème. Het hoeft niet een dikke laag te zijn, het is belangrijk dat er wel voldoende is zodat de marsepein of fondant niet in aanraking komt met de vullingen.
Als de taart helemaal afgesmeerd is kun je hierna de taart gaan bekleden. Vaak is het wel verstandig om na het vullen de taart een tijdje in de koelkast te zetten zodat met name de botercrème wat harder wordt. Laat de afgesmeerde taart niet te lang buiten de koelkast, dit voorkomt het gevaar dat de taart kan inzakken.
Meer informatie over verzenden.